Néhány évvel ezelőtt adták át a Van Gogh kerékpárutat Eindhoven városában, Hollandiában. A 600 méteres bicikliút különleges élményben részesíti a látogatókat, ugyanis a festő Csillagos éj című képét jeleníti meg – több ezer napelemes, világító kavics formájában. Aki egy kicsit is jártasabb a festő műveit illetően, biztosan felismeri a kerékpárúton felbukkanó változatát is. A dolog érdekessége, hogy a remekmű semmilyen energiát nem von el, ugyanis kizárólag napelem által megtermelt villamosenergiát használ – írta meg a holland.com

Egyre több ország használja fel okosan a napelem nyújtotta lehetőségeket! 

Hollandiában – tekintve, hogy ott használnak a legtöbben kerékpárt – 2014-ben építették meg a világ első napelemes kerékpárútját, amely nagy körültekintéssel lett létrehozva. Az Amszterdamtól északra fekvő, Krommenie településen futó 70 méteres út  2,5×3,5 méteres panelekből áll. Ezek kissé oldalirányba dőlnek – így semmilyen csapadék nem tudja beárnyékolni őket. A felületükre 1 cm vastag üvegburkolat került, mely megvédi a napelemeket a külső sérülésektől.

Ehhez hasonló bicikliút található Lengyelországban, Lidzbark Warminski közelében. A rendszer napközben feltöltődik, majd az esti óráktól kék fényt bocsát ki magából, ezzel segítve a bringások haladását, látási viszonyát. 

Ezért is imádjuk a napelemes technológiákat! 

Arról már több bejegyzésben is írtam, hogy a napelem otthoni felhasználása miért megfontolandó ötlet. Például azért, mert a megtérülési ideje után (8-10 év) akár 0 Ft-os villanyszámlád is lehet, ráadásul úgy, hogy ezzel a bolygónk jelenlegi állapotán sem rontasz – sőt! 8-10 év elsőre sok időnek tűnhet, de egy családi ház életében, ahol akár 30-40 évet is élünk, nem mindegy, hogy mennyit és mennyi ideig kell villanyszámlára költeni. 

Mivel bármilyen típusú elektromos fűtés és meleg vizet előállító elektromos berendezés működtethető napelem segítségével, ezért a nyáron megtermelt “felesleges” villamos energiát fel tudod használni a téli fűtési szezonban is. Szóval nem kell attól tartanod, hogy ne tudnád kellően kihasználni a felszerelt napelem rendszert. Persze sokan azt mondják, hogyha túltermel a napelemük, majd eladják a szolgáltatónak. Igen ám, csak azzal nem számolnak, hogy ők 13+Áfa értékben vásárolnak tőlünk, míg mi bruttó 40 Ft körül vesszük az elektromos energiát. Arról nem is beszélve, hogy a visszavásárlás kizárólag számla ellenében történik, melyhez adószámot kell kérni a NAV-tól. Szóval, rettentően sok macerával jár, és még pénzt is bukunk rajta – ezért sokan inkább lemondanak a haszonról. 

Pedig nem lenne muszáj! 

Ha rendelkeznél például hordozható elektromos radiátorral – vagy bármilyen elektromos fűtéssel -, akkor a pluszban termelt áramot akár kiegészítő fűtésre is használhatod, amivel szintén csökkentheted a közüzemi számlád értékét.  

DE! Ez csak akkor van így, ha az otthonod energetikai állapota kellően korszerű. Ez múlik például a hőszigetelésen és a nyílászárók állapotán is. Ezeken keresztül csökkentheted a lakásod/házad energiafelhasználását, tehát kevesebb napelemre lesz szükséged – vagyis csökkentheted a beruházási költséget. Összességében tehát napelemben gondolkodni kifejezetten érdemes – pláne, ha hosszú távra tervezünk.

Érdekel, hogyan lehet okosan felhasználni a villamos energiát? 

Nem te vagy az egyetlen, aki szívesen olvasgat napelem vagy elektromos fűtés témájában. Ezért írtam meg Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyvemet. Igyekeztem olyan témákat feszegetni, melyek kapcsán sok ellentmondásos álláspont kering a köztudatban. Ha te is szeretnél tisztábban látni, kattints ide, és olvasd el a tartalomjegyzéket. Ha pedig már eldöntötted, hogy elolvasnád a könyvet, akkor itt megvásárolhatod!

Nyitókép: CNN / Daan Roosegaarde & Heijmans Infrastructure

Ha tetszett a bejegyzés, kérem küldje el ismerőseinek, vagy ossza meg másokkal!
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lejárt az időlimit!