X
    Kategóriák: Blog

Kültéri elektromos fűtés: 10 +1 kérdés és a válaszok!

A kábelfektetés nem bonyolult, ha a gyártó utasításait, ajánlásait és a beszerelési útmutatóban foglaltakat betartod. Természetesen jobb, ha egy tapasztalt szerelő végzi a kivitelezést, de nincs akadálya a házilagos kivitelezésnek sem, a fontos azonban az, hogy az elektromos bekötést hivatalos villanyszerelő végezze.

Mennyi a kültéri elektromos fűtés energiafogyasztása?

Burkolattípustól és ezáltal a beépített teljesítménytől függően 250-350 W/m2. Ez azt jelenti, hogy pl. egy betonnal burkolt lehajtó 1 m2-re 4 óra alatt 1 KWh energiát fogyaszt.

Mennyi a felfűtési idő?

Kültéri elekromos fűtés esetében a leolvasztáshoz szükséges idő függ a környezeti hőmérséklettől, a csapadék mennyiségétől és az aljzat hőmérsékletétől. Általánosságban elmondható, hogy egy leolvasztás kb. 4-6 órát vesz igénybe.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Egész télen fűteni fog a rendszer?

Természetesen nem kell egész télen üzemeltetni a kültéri elektromos fűtés rendszert, csak ha csapadék van a felületen, és vele egy időben fagy is van. A szabályozó készülék használatával a rendszer teljesen automatikusan a hőmérséklet és nedvesség figyelembe vételével kapcsolja ki és be a fűtést. Ha a felület felszáradt nincs szükség további üzemeltetésre, legközelebb csak a következő havazáskor kapcsol be. Magyarországon az egy évre vetített havas napok száma kb. 25-35. Ebből kiszámítható, hogy az egy évre vetített üzemidő kb. 180-220 óra.

Hány amper igényel egy kültéri elektromos fűtés, elegendő-e a meglévő teljesítményem, vagy kell-e a hálózatot bővíttetni?

A szükséges teljesítmény meghatározása után a kapott Watt értéket el kell osztani a hálózati feszültség értékével, így megkapjuk a fűtés Amper igényét. Pl. 20m2-re 6 KW kell, 6/230V=26A. vagy 50m2-re 15 KW kell, 15KW/400 V = 12,5 A fázisonként. Amennyiben a meglévő teljesítmény bekötésénél nem gondoltál ilyen jellegű fűtésre, akkor ritkán elegendő az Amperszám.

A fűtőkábel fektetésénél mikre kell ügyelni?

Vigyázni kell, hogy a kábel ne sérüljön meg, ezért éles szerszámokkal, fémvödörrel stb. különös odafigyeléssel kell bánni. A kábel ne csavarodjon, ne feszüljön, ne törjön meg, ne érjen egymáshoz, ne keresztezze egymást, a megengedett hajlítási sugárnál kisebb mértékben ne legyen meghajlítva.

Ha a kábelt lefektették meg kell mérni annak ellenállását, valamint méréssel meg kell győződni arról, hogy a kábel nem sérült meg, pl. nem lett zárlatos. A mérési eredményeket a kábel garanciafüzetében/építési naplóban kell feltüntetni és a beszerelést végző villanyszerelőnek igazolni. A burkolás után szintén el kell végezni a méréseket.

Mennyire bonyolult a kábelfektetés? Mindenképp szakszerelőre kell bízni vagy lefektethetem én is?

A kábelfektetés nem bonyolult, ha a gyártó utasításait, ajánlásait és a beszerelési útmutatóban foglaltakat betartod. Természetesen jobb, ha egy tapasztalt szerelő végzi a kivitelezést, de nincs akadálya a házilagos kivitelezésnek sem, a fontos azonban az, hogy az elektromos bekötést hivatalos villanyszerelő végezze.

Mi a feltétele a garanciának?

A garancia feltétele, a garancialevél kitöltése, a számla (másolat) megőrzése és a bekötést végző villanyszerelő igazolása a mért értékekről.

Hova kell az érzékelőket elhelyezni?

A működésből adódóan a fűtött felületen kell olyan helyen elhelyezni, ahol a legalacsonyabb hőmérséklet és a legnagyobb csapadékmennyiség várható. Fontos, hogy az érzékelő felülete vízszintesen legyen.

8 cm-es térkő alá is beépíthető a fűtőkábel?

Igen, de lényegesen nagyobb teljesítményt kell beépíteni, mint pl. 5cm-es betonburkolat esetében.(250 W/m2 helyett 350 W/m2)

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Mi történik, ha fektetéskor véletlenül megsérül a fűtőkábel és már kész a burkolat? Fel kell szedni az egész burkolatot?

Kábelsérülés esetén egy speciális műszerrel felszerelt csapat beméri a hiba pontos helyét és a hibahely feltárásával, és a kábel javításával általában orvosolható a probléma.

Vissza kell vezetni az elektromos fűtőkábel másik végét a kiindulási ponthoz?

Az SJXFJ típusú kábel esetében nem, mivel a fűtőkábel kéteres, így csak az egyik végét kell a hálózatra kötni, de erre a végére mi mindenképpen biztosítjuk is a hidegvezetéket.

Ha akad még kérdésed, hozzászólásoként felteheted!

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.