Immáron elmondhatjuk azt is, hogy nem csak az 1-es villamos vápáiban található meg fűtőkábelünk Budapesten , a Szépművészeti Múzeum vápáit is beszőhettük fűtőkábeleinkkel.

A feladatunk az volt, hogy a múzeum esőgyűjtő és elvezető rendszereinek a felújítási munkák alatt sérült részeit kicseréljük.

Gyakran előfordul, hogy a tél folyamán többször is megfagy a tetőről leolvadt víz a csatornákban. A jég megrongálja a csatornát/vápát, a lehulló jégdarabok súlyos károkat, baleseteket okozhatnak.

A vápákban, csatornákban az is kellemetlenséget okoz, ha a jég miatt nem tud elfolyni a megolvadt víz, ami átnedvesítheti a falakat, és dühítő beázások keletkeznek. A padlástéri elektromos csövek mellett eljutva a villamos szekrénybe, okozott már tüzet is.

Az általunk forgalmazott fűtési rendszer megvéd ezektől a károktól.

Az egyik fűtendő terület a Román csarnok feletti rész, ami az épület Dózsa György úti felén található, a középső fogadó csarnok feletti tetőnél lévő vápa-fűtése is a feladatunk volt. A vápák “U” alakzatban helyezkednek el.

A cégünk által ritkán végzett kivitelezés alkalmával 2 db 40 cm széles és 1 db 60 cm széles vápát kellett fűtőkábellel ellátnia, hogy a fagyos és jeges napokon se terhelje súly a tetőszerkezetet, és így megfelelő legyen a csapadékvíz elvezetés is.

Szélesebb vápába egymással párhuzamosan több fűtőszálat kell behelyezni, és azokat párhuzamosan kell összekapcsolni. Nagyon fontos, hogy kültéren csak UV -álló fűtőkábel és hidegvezeték helyezhető el.

Itt a kábeleket 10 cm távolságra helyeztük el, hogy a szükséges teljesítmény kialakuljon. A lefolyókba csak 1,5 m mélyen engedtük a kábeleket, mert a csövek a továbbiakban épületen belül futnak, így a további elfagyás lehetősége elenyésző. Ha nem épületen belül futnának a csövek, akkor végig kell vezetni a kábelt a vízszintes csatornarészen és a fagyhatárig belógatni minden lefolyócsőbe.

A csatornákban és a lefolyó csövekben elhelyezett fűtőkábeleket egy nedvesség- és egy hőérzékelő segítségével szabályozó berendezés kapcsolja be-és ki. Csak akkor üzemel a fűtés, ha csapadék van a felületen, és +5°C alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után a fűtés megolvasztja a havat, jeget, és ,amikor lefolyik a csatornából a víz, kikapcsol a vezérlés.

Szívesen adunk hasonló helyzetben tervezési/kivitelezési tanácsot is.
Ha felkeltette érdeklődését, felmerülő kérdéseivel kapcsolatban állunk szíves rendelkezésére, keressenek bizalommal elérhetőségeinken.

Ha tetszett a bejegyzés, kérem küldje el ismerőseinek, vagy ossza meg másokkal!
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.