X

Jégcsap az ereszen: hiába nagyon szép, életveszélyes is lehet!

Az elfagyott esőcsatornák miatt keletkező jégcsapok valódi átokká válhatnak, amikor a hó és a tél hidege együtt elkezdi „áldásos munkáját”olvad, megfagy, olvad…

Csatornafűtés a veszélyes jégcsapokkal szemben - és beázás ellen is.

Elfagytak az esőcsatornái? Veszélyes jégcsapok lógnak az ereszen?

Az elfagyott esőcsatornák miatt keletkező jégcsapok valódi átokká válhatnak, amikor a hó és a tél hidege együtt elkezdi „áldásos munkáját”: olvad, megfagy, olvad…

Kezdjük mindjárt egy, a csatornafűtés kapcsán hozzánk beérkezett levéllel

“Tisztelt Czinege Úr, olvastam a honlapját, és szeretnék kérdezni Öntől valamit. Illetve több dolgot is. De először inkább kezdem az elején. Jelenleg egy régi családi házban lakunk, és hamarosan építkezésbe kezdünk. Mivel már van tapasztalatunk, ezért az új házunkban végre úgy szeretnénk élni, hogy lehetőleg minden idegesítő „mellékhatást” ki tudjunk küszöbölni. Ahogy kutatni kezdtem, megtudtam, hogy a legtöbb problémánkra létezik már megoldás. És ezek közül Önöknél leledzik az egyik. Minden télen, amikor leesik hó, pár nap múlva a csatornáinkról óriási fürtökben lógnak a jégcsapok. Ez több okból is idegesít.

Féltem a gyermekeimet (kettő is van) attól, hogy a fejükre esik egy jégcsap, és komolyan megsérülnek…

De félek attól is, hogy amíg én mondjuk a járdát söpröm, addig az egyik ilyen jégcsap elszabadul, és én is megsérülhetek. Sőt, ha vendégek jönnek, akkor őket is figyelmeztetnem kell a veszélyre. Ráadásul az autómat sem merem az eresz közelében hagyni. Rossz még rá gondolni is, hogy mi lesz, ha ráesik egy jégcsap. Ezeken túl van még gond ezzel bőven. Először is, amikor végre elkezd olvadni a hó, vagy esik az eső, akkor a víz – a jég miatt – nem tud lefolyni a csatornából, mert az tele van jéggel. A csatornából kiömlő víz áztatja a falat, és belül vízfoltok jelennek meg.

Eltartott egy ideig, amíg rájöttünk, hogy ez a jég miatt van.

Másodszor, a vakolat az ilyen vízfolyások miatt először elkezdett elszíneződni, de most már mállik is. A hideg a vizet újra megfagyasztja, és ez már a szigetelést is kikezdte. Ha helyre akarnánk állítani, az komoly kiadást jelentene. Kár ezért előbbre hozni a felújítást, de hát mit tehetnék? Pedig, ha el akarom adni ezt a házat, muszáj lesz. Míg felépül az új házunk, biztosan eltelik egy újabb tél, és tovább romlik a helyzet. Harmadszor, már több helyen is szétfagytak a csatornáink, így most már nemcsak a tél okoz gondokat, hanem minden évszak. Csak esnie kell az esőnek, és jönnek is a problémák.

Nem beszélve a büntetésekről…

Negyedszer pedig, az utcafronton lógó jégcsapok veszélyeztetik a járókelőket is. Ennek a veszélyforrásnak a kiküszöbölése az én feladatom lenne, és ha valaki megsérül, akkor büntetésre is számíthatok. (Ezt csak nemrég tudtam meg az egyik ismerősömtől, akit megbüntettek egy ilyen eset miatt.) Nos, ezek után az új házban messze el szeretném kerülni az ilyen gondokat. Ha már egy csomó pénzt költök az építkezésre, akkor nem akarok biztosan jelentkező problémákat „beépíteni” a házba, amelyek később még felesleges költségeket is okoznak. Nem akarok idegeskedni a gyerekek, a vendégek, és az autóm épsége miatt sem. Amit az oldalán olvastam, azok megnyugtattak afelől, hogy nem is kell.

Ebben várom a segítségét, és az ajánlatát. Valamint még egyéb problémáimra is találtam érdekes megoldásokat az oldalán. Ezeket is egyeztetni szeretném. Ugye tud nekem segíteni a fenti dolgokban?

Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelettel,
Ábrahám Péter

u.i.: Örülök, hogy végre valaki komolyan foglalkozik a házépítők olyan dilemmáival is, amelyek alaposan megkeseríthetik a későbbi életüket, és végre igazán problémamentessé tehetik egy ház, otthon „használatát”, ha már valaki ennyit küzd annak a megépítésével, felújításával. Érdekes, hogy sem a tervezők, sem a kivitelezők nem hívják fel a figyelmet ezekre! Gratulálok Önnek!”

Csatornafűtés

Nálunk is volt már ilyen probléma, szeretném kérni a kötelezettség nélküli ajánlatot »

Téged is zavarnak a lelógó jégcsapok?

Félsz attól, hogy esetleg balesetet okoznak?

És természetesen azok a károk sem érdektelenek, amik ebből adódnak

  • jég megolvadása és újrafagyása károkat okoz a tetőkön és az ereszcsatornákban
  • a jég miatt nem tud elfolyni a megolvadt víz, ami átnedvesíti a falakat, és dühítő beázásokat okoz
  • az olvadáskor napokig nem tud elfolyni a víz a csatornában, és mivel valamerre folynia kell így a ház falait áztatja, sérül a vakolat, a víz beszivárog a falakba
  • a vápákban, oromfalakon feltorlódó hó olvadása és visszafagyása károkat okoz a tetőkön – az így megolvadt víz a padlástéri elektromos csövek mellett eljutva a villamos szekrénybe, okozott már tüzet is!

Elfagyott csatorna, ettől ázó homlokzat

Az évek során számtalanszor tapasztaltuk már, hogy minden igényes háztulajdonosnak elege van ezekből a gondokból, és szeretnék elkerülni az ereszek jegesedéséből, befagyásából eredő kellemetlen esetek kialakulását.

Amikor szóba kerül egy építkezés, vagy felújítás, akkor sokan nem gondolnak rá, hogy a csatornával is lehetnek olyan gondok, amelyek nem feltétlenül függenek szorosan össze az építkezéssel – azonban mégis érdemes lenne foglalkozni velük, és már előre gondoskodni az elkerülésükről. Pedig a házterveket ilyen szempontból elég átnézetni egy építésszel, mert némi rutinnal a tetőformákból előre meghatározható a lehetséges gondok helye.

Haa akarod, holnaptól már nem kell törődnöd a csatornáról lógó jégcsapok okozta gondokkal, mert létezik rá egy nagyon praktikus, és egyszerű megoldás: a csatornafűtés!

Igen, meg akarom oldani, hogy a csatornám biztonságos legyen. Kérem a kötelezettség nélküli ajánlatot »

Hogyan, mikor is keletkeznek a jégcsapok?

Amikor a hó esik a csatorna is tele lesz vele. Ez a hó is lassítja az olvadékvíz lefolyását. Amikor kisüt a nap a hősugarak egy része áthatol a tetőn levő hórétegen, a tető felülete olvadáspont fölé melegszik – főleg sötét színű közepes hajlásszögű tetők – és lassan víz indul el a csatornába. A csatornában átázik az odaesett hó, és egybefagy, mert attól, hogy süt a nap, még fagypont alatti a léghőmérséklet.

A tető felülete a hajlásszög miatt nulla fok léghőmérséklet alatt is képes olvadáspont fölé melegedni, míg a csatornában fagyás van. A fagyásnak még jobban ki vannak téve a függőleges csatornák, amelyek sokszor vannak árnyékban, vagy éppen nem a tető napos oldalán találhatóak. Ezek falára folyamatosan fagy rá a lecsorgó víz, „szép hosszú” jégdugót létrehozva. Miután a vízszintes csatorna tele lesz jéggel a tetőről továbbra is csordogáló víz túlcsordul és ebből lesz a jégcsap.

Mi is a csatornafűtés pontosan?

A csatornafűtés egy olyan különleges hó-, és jégmentesítő rendszer, amelyet kizárólag a csatornákra, vápákra fejlesztettek ki, így nagyon hatékonyan számol le a tél ezen veszélyeivel.

Működése során megakadályozza a lefolyó ágban a jégdugó-, az egyéb ágakban pedig a befagyás kialakulását, így biztosítva a víznek a szabad áramlást. Ezáltal a megolvadt hó és jég szabad úton, és biztonságosan távozhat a tetőről, azon az úton, amelyik direkt ezt a célt hivatott szolgálni, nem pedig lezuhanó jégcsapok, formájában. És a szétfagyás miatt kifordult, kettényílt ereszcsatornák látványa és helyreállításuk költségei is eléggé elkeserítők lehetnek.

Ki dönti el, mikor működjön a fűtés?

A csatornákat, vápákat természetesen nem fűtjük egész télen, hiszen csak az olvadékvizet kell fagymentesen elvezetni, amikor az keletkezik. Az optimális – vagyis a minimálisan szükséges – fűtési időtartam nincs az emberekre bízva, éppen a pénztárcánk védelme miatt. Ugyanis jellemzően nem vagyok otthon, mikor olvadozgat a tető, ha kézzel bekapcsolnám a fűtést, ki és mikor kapcsolná le. Az automata működéshez mindössze egy hőmérsékletérzékelőre – van-e fagy vagy nincs – és nedvességérzékelőre van szükség.

A két érzékelő adja a jeleket a szabályzónak, és az adatok alapján ki vagy be kapcsol. Csak megjegyzem, hogy pl. a nedvességérzékelő alacsony hőmérsékletnél fűti magát, hogy a ráeső hó elolvadva nedvességet jelezhessen. Összefoglalva a vezérléssel működtetett csatornafűtés biztosítja a legoptimálisabb, egyúttal a legolcsóbb üzemelést.

A fűtésvezérlő egység

Miért lehet érdemes elgondolkodnia azon, hogy fűtsd a csatornát?

Mert ez az egyetlen olyan módszer, amely biztonságosan képes megoldani a veszélyes jégcsapképződés kérdését, segít elvezetni a tetőről a hó-, és jégolvadékot, és a tető-, illetve padlásbeázásoknak is vége szakad, nem sérülnek tovább az oromfalak.

A csatornafűtés

  • a szerelése rendkívül egyszerű
  • nem igényel karbantartást
  • megbízható védelmet nyújt a károk ellen
  • energiatakarékos, mert az automata vezérlésnek köszönhetően, csak akkor működik, ha olvadékvíz van a csatornában, és ezzel egyidőben fagyközeli a hőmérséklet
  • egyaránt védi az épületet, és bent lakó embereket

Fűtőkábel a csatornába fektetve

Természetesen, ha most arra gondolsz, hogy ez a rezsiben mindenképpen meg fog látszani, akkor teljesen igazad van. Azonban vajon megér-e némi többletkiadást az, hogy elkerülj egy esetleges balesetet, vagy egy feleslegesen előrehozott csatorna-, tető-, és vakolatjavítást? Mit gondolsz, érdemes lehet áldozni arra, hogy biztonságosabb körülmények között, és felesleges költségek nélkül élj? Én gyakran elgondolkozom ezen a kérdésen, és mindig arra jutok, hogy igen, érdemes. Te hogy vélekedsz erről?

Ha te is olyan ember vagy, aki nem bíz semmit a véletlenre, és szívesen megkíméli magát az esetleges kellemetlenségektől, vagy előfordult már veled, hogy akár csak a közelébe kerültél egy jégcsap okozta balesetnek, akkor most itt a lehetőség, hogy ezek a dolgok ne forduljanak elő többé…

Kérd most kötelezettség nélküli tájékoztatónkat, és ajánlatunkat, hogy birtokában legyél a szükséges információknak, amelyek segítenek meghozni ezt a döntést! Így te is azok közé az elégedett háztulajdonosok közé tartozhatsz, akik már segítségünkkel megoldották a jégcsapmentes, biztonságos, anyagi károktól megkímélt csatornájuk kérdését.

Ne feledd!

  • ez az egyetlen olyan technológia, amely egyszerűen, és hatékonyan küzd meg házad csatornájának jég-, és hómentesítésével
  • biztonságos védelmet nyújt a jégcsapokkal szemben
  • megóv a feleslegesen előrehozott felújítási munkálatoktól
  • semmiféle karbantartást nem igényel, tehát amint beszereltétek, el is felejtheted, hogy létezik
  • a vezérlésnek köszönhetően csak a szükséges órákban működik

Kérd tehát ingyenes tájékoztatónkat, és ajánlatunkat még ma, hogy végleg leszámolhass a téli jégveszélyek ezen formájával!

Igen, szeretném kérni a kötelezettség nélküli ajánlatot »

Ha szeretnél kicsit utánajárni, hogy hol működnek már hasonló rendszerek, akkor nézz körül a referenciáink között…

Referenciák »

Tudnivalók az elektromos fűtésekről: bemutatkozik az elektromos fűtés.

Érdeklődsz az infrafűtés iránt? Tudnivalók az infrapanel fűtéssel kapcsolatban.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.