X

Neked miért az infrafűtés az igazi alternatíva?

Sokan keresnek alternatívákat főleg a gázfűtésre. Nem költözhet mindenki délre, ahol többet süt a nap, de a lakásában az infrafűtés (más néven infrapanel fűtés) létrehozhat hasonló érzetet, mint amikor a nap fűt. Télen a nap felé fordulunk, arcunkkal érezzük megnyugtató melegét. Ez a meleg infravörös sugárzásként jut el hozzánk. Nagyon hasonló tulajdonságú hősugárzást állít elő, az elektromos infrapanel is.

CIR infrapanel

Mert az infrapanel hasonlóan fűt, mint a Nap!

Infrapanelek

Sokan keresnek alternatívákat főleg a gázfűtésre. Nem költözhet mindenki délre, ahol többet süt a nap, de a lakásában az infrafűtés (más néven infrapanel fűtés) létrehozhat hasonló érzetet, mint amikor a Nap fűt.

Télen a nap felé fordulunk, arcunkkal érezzük megnyugtató melegét. Ez a meleg infravörös sugárzásként jut el hozzánk. Nagyon hasonló tulajdonságú hősugárzást állít elő, az elektromos infrapanel is.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Az infrasugárzás felfedezése William Herschelhez köthető, aki 1799-ben kezdte el tanulmányozni a napfényt, és megfigyelte, hogy a színek hőmérséklete változik.

Megmérte a fény azon részének hőmérsékletét, amelyik túl van a vörösön, és ez lett a legmelegebb.

Az emberi szem számára nem látható fényt, infravörös sugaraknak nevezte el. Ezeket a sugarakat állíthatjuk elő otthonainkban is az infrafűtéssel.

Az infrafűtés (infrapanel fűtés) jelenti a legmodernebb és gazdaságilag nagyon kedvező alternatíváját a hagyományos fűtésnek. Nemcsak az alacsony befektetési és működtetési költségek miatt, hanem azért is, mert az infrafűtés kedvező hatású a testünkre és jelentősen csökkenti a szálló por mennyiségét.

Az allergiában szenvedőknek az infrafűtés (infrapanelfűtés) a lehető legjobb választás valamint az infrapanel, megfelel a mai design elvárásoknak is. Az infrafűtés lehetővé teszi az egész tér kihasználását, mivel a fűtőpaneleket jellemzően a mennyezetre vagy a helység falaira szereljük.

Kültéren jellemzően látható sugárzást is kibocsátó infrafűtést használunk.

Fűtés infrapanel segítségével

A mennyezetre, oldalfalra felszerelt infrafűtés hatása egyszerre direkt, és közvetett. Az infrasugarak egyrészt – a környező léghőmérséklettől függetlenül – közvetlenül melegítik testünket, másrészt, az infrasugár ütközik a padlózattal, a fallal, a tárgyakkal, azok átmelegedő felülete konvekciósan fűti a levegőt.

Az infrafűtés (infrapanel fűtés) hatására a hőmérséklet különbség a mennyezet és a padlózat között elenyészően kicsi, ami jelentős komfortnövekedést eredményez, és fontos az energia-megtakarítás szempontjából is.

Amennyiben az infrafűtés – infrapanel fűtés hatékonyságát, és a lehetséges energia-megtakarítást növelni szeretnénk, akkor a szobák falait hőpajzs festékkel kellene festeni. Erről bővebben itt olvashat.

Ajánlott helyiség hőmérsékletek infrafűtés esetén

* nappali 20°C
* hálószoba 18°C
* konyha 20°C
* fürdőszoba 22°C
* WC 19°C
* előszoba 15°C
* lépcsőház 10°C.

Hogyan épül fel általában egy infrapanel?

Képzeljünk el egy 0,4 – 0,6 négyzetméter területű, kb. 16 mm vastagságú lapot, melynek a hátoldalán többrétegű szigetelés, és hőtükör-fólia van. Az infrapanel sugárzó felülete előtt jellemzően sima fémlemez van, esetleg kvarc szórással a felületén.

Áram hatására a felület 85-95 C körüli hőmérsékletre melegszik, és elektromágneses sugárzás – infrasugárzás – jön létre, ami az infrapanel belsejében elhelyezett tükröző felület, és szigetelés hatására a lakótér irányba hat.

Az infrafűtés, vagy más néven az infrapanel fűtés elektroszmogban szegény, nagy hatásfokú, valódi hőt sugárzó fűtési forma.

Az infrafűtés jellemzően az emberi test számára legkedvezőbb 7-14 mikron hullámhosszú sugárzással szórja a hőt.

Az infrafűtés a direkt hősugárzásának köszönhetően az átlagos szobahőmérséklettől 2-3 Celsius fokkal kevesebb levegőhőmérséklet mellett is kellemes hőérzetet biztosít, tehát kisebb költséggel fűtünk, hiszen a helyiségek hőmérsékletének 1°C-os csökkentésével, 5-6 % energia-megtakarítás érhető el!

Ha téged is érdekel a jelenlegi fűtésed infrafűtésre való lecserélése, kérj tőlünk itt ajánlatot!

Az infrafűtés vitathatatlanul korunk egyik legmodernebb elektromos fűtési rendszere.

VÁSÁRLÁSHOZ KERESD FEL WEBÁRUHÁZUNKBA!

Kérlek, mondd el a tapasztalataidat, tedd fel kérdéseidet!

Szólj hozzá!

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.

Hozzászólások megtekintése (17)

  • Engem is érdekel ez a fűtési mód,további információt kérnék,előre is köszönöm,Lajos.

  • Tetszik ez a fűtési mód .Kérek további infót,főleg a fűthető légtér kiszámitásához,légköbméter per kw.Villamos vállalkozó vagyok ha jó ez a fűtési mod és amit eddig hallotam róla biztos az szeretném othonomba főlszerelni és ha jó továbadni. 2344 Dömsöd.

  • Érdekelne egy 43 négyzetméteres lakás (jelenleg gázkonvektoros) infrafűtésre való átállási költsége. Akár padlófütéssel a szoba és a konyha vonatkozásában és csempefütéssel a fürdőben. Vagy akár mennyezeti panellal megoldva, amelyik gazdaságosabb üzemeltetésü.Csak hozzávetőlegesen is jó a kalkuláció.Köszönöm.

  • "Érdekelne egy 43 négyzetméteres lakás (jelenleg gázkonvektoros) infrafűtésre való átállási költsége. Akár padlófütéssel a szoba és a konyha vonatkozásában és csempefütéssel a fürdőben. Vagy akár mennyezeti panellal megoldva, amelyik gazdaságosabb üzemeltetésü.Csak hozzávetőlegesen is jó a kalkuláció.Köszönöm."
    >Válasz:

  • Tényleg nagyon jó dolog az infrafűtés. Úgy működik, mint a nap. Ha alatta állunk, ülünk nagyon jól melegít, ha kikapcsoljuk bizony fázni fogunk (tapasztalat). Kiegészítő fűtésnek remek, pl. fürdőbe, nappaliba a kanapé fölé.

    Ami nem tiszta: "Amennyiben az infrafűtés hatékonyságát, és a lehetséges energia-megtakarítást növelni szeretnénk, akkor a szobák falait hőpajzs festékkel kellene festeni."
    Ebben az esetben, hogyan fog átmelegedni a fal?

  • "Tényleg nagyon jó dolog az infrafűtés. Úgy működik, mint a nap. Ha alatta állunk, ülünk nagyon jól melegít, ha kikapcsoljuk bizony fázni fogunk (tapasztalat). Kiegészítő fűtésnek remek, pl. fürdőbe, nappaliba a kanapé fölé.

    Ami nem tiszta: "Amennyiben az infrafűtés hatékonyságát, és a lehetséges energia-megtakarítást növelni szeretnénk, akkor a szobák falait hőpajzs festékkel kellene festeni."
    Ebben az esetben, hogyan fog átmelegedni a fal?"
    >Válasz:

    A fal lassabban fog átmelegedni pl. egy kevéssé fűtött nap után, de a komfortérzetünk gyorsan javul, mert nem csak a fűtőpanel felől érezzük a sugárzást, hanem szinte azonnal mindenfelől. A falakról ugyanis visszareflektálódnak azok a sugarak, amik közvetlenül az infrapanelből eddig még nem értek el engem.
    Ami még fontos, a hőpajzsfesték hatására a határoló falak felülete melegebb lesz, így alacsonyabb léghőmérséklet mellett is jól érezzük magunkat a lakásban. Az alacsonyabb léghőmérséklet pedig energiamegtakarítással jár. bővebben http://www.thermoshield.hu/belteri-bevonat/

    Üdv. Czinege

  • Aszt szeretném megtudni hogy
    van egy hálószoba aminek a mérete
    H=5m
    Sz=3m
    M=2.9
    Anyagilag ez menyibe kerűl

  • Vályogház 25nm-es szoba,25nm-es nappali,15nm-es fürdőszoba,szeretném tudni,hogy milyen teljesítményű infra panelek szükségesek a fűtéshez és
    mennyibe kerül.

  • ""Érdekelne egy 43 négyzetméteres lakás (jelenleg gázkonvektoros) infrafűtésre való átállási költsége. Akár padlófütéssel a szoba és a konyha vonatkozásában és csempefütéssel a fürdőben. Vagy akár mennyezeti panellal megoldva, amelyik gazdaságosabb üzemeltetésü.Csak hozzávetőlegesen is jó a kalkuláció.Köszönöm."
    >Válasz:"
    >Válasz:
    Oldalfalra szerelhető panel érdekel.

  • """Érdekelne egy 43 négyzetméteres lakás (jelenleg gázkonvektoros) infrafűtésre való átállási költsége. Akár padlófütéssel a szoba és a konyha vonatkozásában és csempefütéssel a fürdőben. Vagy akár mennyezeti panellal megoldva, amelyik gazdaságosabb üzemeltetésü.Csak hozzávetőlegesen is jó a kalkuláció.Köszönöm."
    >Válasz:"
    >Válasz:
    Oldalfalra szerelhető panel érdekel."
    >Válasz:Igen

  • Egy siófoki lakóparkban találtam egy 47 nm-es lakást. Csak elektromos fűtése lehet.
    Mielőtt megvásárlásáról döntenék,
    szeretném megkérdezni, hogy tudnak-e tanácsot adni? Megoldható-e a szakvéleményezésük a fűtés tekintetében? Ha, igen a beszereléssel, várható költségekkel kapcsolatban is kérek információt.
    Várom válaszukat! Tisztelettel: G. Anna

  • Kiegészítő fűtésként érdekelne az infra, de előbb a konkrét adatok érdekelnének. A megtakarítás csak abból adódik, hogy alacsonyabb hőmérsékleten megfelelő komfort érzetet érünk el? Nálam központilag vezérelt fűtés van. Két szinten padlófűtés, a tetőtérben pedig termosztáttal ellátott radiátorok. Általában nem egész nap fűtők, hanem csak napszakonként. Jelenleg pl. csak reggel 5:00 és 8:00 között egy kis temperálás megy. A 4.5 m2 -es és 2.6 m magas fürdőszoba nem fűtődik fel se most, se télen a kellő hőmérsékletre. Kiegészítés kell. Most egy kis elektromos hősugárzóval fűtünk rá fürdés közben. A szobák egyenként nem szabályozhatók, csak a termosztátok segítségével maximálható a hőmérséklet a tetőtérben. A lakás többi része egy légterű. Napközben egyedül vagyok itthon, a többiek dolgoznak. A lakást egy kb. 17 fokos átlaghőmérsékletre gondolom beállítani és csak ott ráfűteni, ahol éppen tartózkodom. A nappali pl. 26 m2, a konyha és étkező együtt 20 m2.
    Mit tudnak ajánlani a fürdőszobába és hordozhatónak?

  • "Tetszik ez a fűtési mód .Kérek további infót,főleg a fűthető légtér kiszámitásához,légköbméter per kw.Villamos vállalkozó vagyok ha jó ez a fűtési mod és amit eddig hallotam róla biztos az szeretném othonomba főlszerelni és ha jó továbadni. 2344 Dömsöd." >Válasz:

  • "Aszt szeretném megtudni hogy
    van egy hálószoba aminek a mérete
    H=5m
    Sz=3m
    M=2.9
    Anyagilag ez menyibe kerűl"
    >Válasz:

  • ""Aszt szeretném megtudni hogy
    van egy hálószoba aminek a mérete
    H=5m
    Sz=3m
    M=2.9
    Anyagilag ez menyibe kerűl"
    >Válasz:"
    >Válasz: