A legfontosabb gondolat

Tudom, hogy vannak érvek és ellenérvek az elektroszmog káros, vagy semleges hatásairól – főleg, ha az elektromos fűtés is szóba kerül. Azonban sokadmagammal együtt abban hiszek, hogy inkább káros, mint semleges. Mielőtt azonban kiköttetnéd lakásodból az áramot, és eldobnál minden elektromos “kütyüt”, azért gondolkozz egy kicsit. Mi károsabb? Egy esetleges, időszakos kismértékű elektroszmog, vagy rendszeresen gyorskaján élni, esténként a “friss levegőn” sétálni a szmogos belvárosban stb. stb. Ezer módon károsítjuk eaz gészségünket a legkülönbözőbb formában.

De mit is nevezünk elektroszmognak?

Az elektroszmog az elektromos berendezések által kibocsátott elektromágneses sugárzás elnevezése. Elektroszmog termelésére bármi alkalmas, ami elektromos áramot használ a közvetlen környezetedben. Lakásunkban a sugárzást maga az elektromos hálózat, és az arról üzemelő fogyasztók okozzák. Világítótestek, az akvárium levegőztetője, kábelek a falakban és szabadon, laptopok védőföld nélküli tápegységei és még hosszan sorolhatnánk. Azért van egy pár ilyesféle holmi otthon, igaz?

Az elektroszmogot csillapítják a szilárd testek/falak, és a távolság. Pl. ha bedugsz a konnektorba egy vasalót, a vasaló kábele mellett tudsz elektromágneses sugárzást mérni, de a konnektorhoz vezető falban levő vezeték felett már nem. Akkor nem, ha az nem a vakolatban, hanem tényleg a fal felületétől pár cm-re be van vésve.

Számos olyan eszköz vesz körül minket otthon, ami elektroszmogot sugároz.

Egy jó megközelítés: Arra kérdezünk rá, hogy melyik az az elektromos fűtési rendszer, ami a legkisebb elektroszmogot termeli? Van-e olyan, ami egyáltalán nem termel? Legyél nyugodt, van.

Elektromos térerő méréssel könnyedén megállapítható a fűtési rendszerek elektroszmog kibocsátási értéke. A dolog viszonylag egyszerű: minden olyan elektromos berendezés, amelynek az elektromos vezető részei nem árnyékoltak, ad ki magából elektromágneses sugárzást. Pl. az infrasugárzó panelek ilyenek. Fontos viszont megjegyezni, hogy a sugárzás a távolsággal lényegesen csökken, így a plafonra rakott panelek elég távol lesznek ahhoz, hogy ne okozzanak gondot. Pl. azt is vegyük figyelembe, hogy a nagyképernyős TV-ket szinte az év minden napján használjuk, míg a fűtés maximum az év felében kapcsol be pár órára.

De vegyük példának az elektromos fűtések két – az elektroszmog szempontjából – szélsőséges termékét, a fóliafűtést és a fűtőkábelt. A kettő között lényeges különbség az áramjárta hőleadó felület nagysága, és az árnyékolás megléte, vagy hiánya. A fűtőfólia – bármennyire is „intelligens” egyes reklámok szerint -, a teljes felületén fűt, és ad le elektromágneses sugárzást. Ezt úgy lehet kivédeni, ha letakarjuk sűrű fémhálóval, amit bekötünk a földelésbe. A betonba helyezett fűtőkábel és a járólap-ragasztóba fektetett fűtőszőnyeg, szerencsére gyárilag körkörösen be van fonva/szőve sűrű rézhálóval – hasonló árnyékolás ez, mint korábban a koax jelkábeleken volt, amit kötelezően be kell kötni az épület földelésébe. Ez a háló levezet minden keletkező sugárzást.

Azt ajánlom tehát, hogy bátran válassz elektromos fűtéseink közül, mert egyik sem jelent nagyobb elektromos sugárzási terhelést, mint az a több száz méter normál elektromos vezeték, ami már most is be van építve házad falába.

Várom a hozzászólásokat!!

Értesüljön folyamatosan kedvezményeinkről, akcióinkról!

Megismertem és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatunk
E-mailben kérem a Czinege és Fiai KFT hírleveleit és eDM-jeit.

Az adatvédelmi nyilatkozatunkat erre a linkre kattintva olvashatod el.

Kövess minket Facebookon!

Az alábbi linkre kattintva beléphetsz privát Facebook csoportunkba, melyben friss, aktuális és hiteles híreket olvashatsz – illetve válaszokat kaphatsz a kérdéseidre is.

Error: Error validating access token: Sessions for the user are not allowed because the user is not a confirmed user.

Ha tetszett a bejegyzés, kérem küldje el ismerőseinek, vagy ossza meg másokkal!
Megosztás

4 hozzászólás

  1. Andrási Lőrinc

    Mint egyelőre érdeklődő, tervezgető az elektromos fűtéssel kapcsolatban úgy látom, nagyon szépen, logikusan áttekinthető az oldaluk. Korrekt és tolakodó reklám helyett, sokat adnak az igazán szakmai tájékoztatásra. Vidéki városban (Tiszafüreden) 52 m2-es
    3 szintes kistégla tömbépületben lakóként fűtésre több mint 20 éve már javítgatásokkal 2 db hőtárolós kályhát használok és tervezem a fűtésem korszerűsítését. Az előzmények értelmében mint vidéken lakót (szempontból) érdekelnek a lehetőségek, (később talán egy 160 m2-es vadászház esetében is).

    Tisztelettel: Andrási Lőrinc

    Válasz
    • elektromosfutes

      Kedves Lőrinc, köszönjük szépen megelégedett hozzászólását. E-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy segíthessünk.

      Válasz
  2. Csilla

    Tisztelt Cég!

    Az elektromos fűtések közül melyik lenne a leginkább pénztárcabarát üzemeltetésű, illetve az elektromos fűtőpanelekről (ún. norvég fűtőtestek) nincs bejegyzésük. Ezeknek milyen a fűtési költségük, illetve elektroszmog tekintetében hogy állnak?

    Válasz
    • elektromosfutes

      Az elektromos fűtések hasonlóan pénztárcabarátok. A norvég fűtőtestek jellemzően radiátorok, amilyenek nekünk is vannak. A fűtőpanel, az pedig infrafűtés ami szintén van .
      Az elektroszmog kérdése az termékenként vizsgálandó, jellemzően az elektromos radiátorok és a panelek gerjesztenek, míg a fűtőkábelek nem.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Lejárt az időlimit!